Stół okrągły rozkładany. Najlepsze modele

Wybór odpowiedniego stołu kuchennego jest szczególnie istotny przy generalnej renowacji wnętrza, czy przy zakupie nowego domu. Przeważnie stoły kuchenne wybierane są ze względu na dane predyspozycje pomieszczenia, takie, jak przestronność czy kolorystykę. Jeśli pomieszczenie jest stosunkowo małe, warto przyjrzeć się meblom o mniejszych gabarytach, jakimi są okrągłe, rozkładane stoły kuchenne. Wielkość kuchni wraz z wyborem takiego modelu przestaje mieć na znaczeniu, gdyż okrągłe stoły dopasują się do każdej możliwej przestrzeni. Zatem czym się kierować podczas wyboru stołu kuchennego?

Czym jest rozkładany stół kuchenny?

Rozkładane stoły występują w dwóch znanych formatach, bardziej praktycznych niż inne występujące modele. W pierwszym przypadku działanie takiego stołu polega na manualnym przystawieniu dodatkowych części blatu, tzw. przedłużaczy między rozstawionymi już częściami blatu.

Istnieją również zmechanizowane i dopasowane do nowoczesnych mieszkań modele, w których proces rozkładania polega na wciśnięciu specjalnego przycisku lub pociągnięcia za określone miejsce. Model ten samoistnie zacznie się rozkładać, zwiększając przestrzeń użytkową danego stołu.

Stoły składane składają się z trzech głównych elementów. Centralny, umieszczony pod resztą prostokąt jest nieruchomy, z kolei umieszczone po bokach skrzydła służą jako główne części nierozłożonego stolika, lub jako boki w momencie rozłożenia stołu. Można je swobodnie opuszczać lub podnosić.

Dlaczego okrągłe stoły nadają się do kuchennej przestrzeni?

Stół okrągły rozkładany nadaje się świetnie do każdej możliwej kuchni, jednakże jego główne atrybuty najlepiej sprawdzają się w małych, wysoce skondensowanych kuchniach, gdzie liczy się każda dodatkowa przestrzeń. Dzięki swoim skromnym rozmiarom i średnicy oscylującej zazwyczaj w 80-120 cm pozwalają one bez przeszkód pomieścić wszystkich członków rodziny.

Okrągłe stoły z możliwością rozkładania blatu mają ogrom znaczących dla przestrzeni zalet. Są to jedne z najchętniej wykorzystywanych przez doświadczonych projektantów wnętrz modele, które wprowadzają w konkretny, odpowiedni nastrój. Aby cieszyć się zakupem okrągłego rozkładanego stołu, należy jednak zrozumieć stojące za nimi wady i zalety.

W jaki sposób wybrać go zależnie od kompozycji pomieszczenia oraz jakie rozmiary sprawdzają się najlepiej przy małych i dużych kuchniach? Tylko poprzez tę wiedzę można wybrać możliwie najodpowiedniejszy typ rozkładanego stołu.

Zalety rozkładanych okrągłych stołów kuchennych

Skoro wiadomo już, jak działa mechanizm rozkładanych stołów kuchennych, a także wiemy, dlaczego warto z nich korzystać w przestrzeni kuchennej, należy porozmawiać o ich zaletach i istniejącej, minimalnej ilości wad.

Stoły z okrągłym, eleganckim blatem nadają charakteru całemu wnętrzu. Co więcej, rozkładany blat zadba także o to, aby każdy członek rodziny, czy gość mógł bez przeszkód przesiadywać przy stole. Okrągłe meble są synonimami ciszy i spokoju, doskonale akcentują się z każdym wnętrzem. Ażeby tego było mało, w porównaniu ze standardowymi, kwadratowymi czy prostokątnymi stołami – okrągłe stoły nie mają kanciastych, ostrych kątów, dzięki czemu dbają o jak najmilszą atmosferę i komfort siedzenia.

Stoły tego typu są także zalecane w momencie, gdy w mieszkaniu znajdują się małe dzieci. Zaokrąglony blat jest bezpiecznym odpowiednikiem standardowych stołów, dzięki czemu zabawy najmłodszych w małej kuchni mogą odbywać się bez obaw o jakiekolwiek urazy.

Okrągłe rozkładane stoły to także komfort związany ze wspólnym spożywaniem posiłków. Zazwyczaj spożywając wspólnie obiad przy rodzinnym, prostokątnym stole musimy się doprosić o dodatkową miskę sałatki, która leży na drugim końcu blatu. Okrągłe stoły odsuwają to na bok, pozwalając na dosięgnięcie do każdego rogu bez obaw o zawadzenie talerza sąsiadującej osoby.

Rozkładane stoły są idealne do małych przestrzeni. Zajmują minimalną ilość miejsca, mogą zostać bezproblemowo rozsunięte, zwiększając swoją przestrzeń od 1 do 2 razy, a w razie potrzeby można je szybko i niezauważalnie zsunąć, zapewniając więcej pustej przestrzeni w kuchni. Okrągłe blaty umożliwiają także zapewnienie komfortowej, domowej atmosfery w przestrzeni wypełnionej ostrymi kątami i kubicznymi kształtami.

Pamiętaj o dobrym oświetleniu stołu. Jeśli chcesz, aby pomieszczenie wyglądało harmonijnie, najlepiej kup okrągłą lampę sufitową.

Wady okrągłych stołów kuchennych

Jednonożny rodzaj okrągłego blatu może być stosunkowo niestabilny, ryzykując tym samym utratą równowagi w momencie, gdy jedna z jego stron będzie bardziej przyciśnięte, chociażby dodatkową ilością produktów. Aby temu zaradzić, wystarczy umieszczać wszystkie obiekty od środka do krawędzi stołu, lub skoncentrować się na zakupie modelu zawierającego cztery dodatkowe podpory.

Wybór odpowiedniego materiału – czym się charakteryzuje?

Stół okrągły rozkładany pod względem swoich cech powinien być stworzony z materiału spełniającego następujące wymagania, tj.:

  • Odporność na wszelkie uszkodzenia związane z wpływem temperatury;
  • Wytrzymały materiał, odporny na większość spotykanych w kuchni uszkodzeń mechanicznych;
  • Odporność na wilgoć i częste stosowanie intensywnej chemii gospodarczej.

Ważne jest także, aby stół dobrany został również ze względu na charakterystykę wnętrza. W końcu produkt wykonany z klasycznego drewna nie będzie prezentował się estetycznie, pomimo swojego klasycznego wyglądu w nowej, wypełnionej bielą i mało wyróżniającymi się teksturami kuchni. Na szczęście obecnie można spotkać się z ogromną ilością rozkładanych stołów, które dopasowane będą do każdej kuchni.

Wnioski dotyczące wyboru okrągłego, rozkładanego stołu kuchennego

Okrągły stół kojarzy się z przyjacielskim i pozytywnym nastawieniem gospodarzy. Wybór takiego stołu to nie tylko polepszenie atmosfery wnętrza, ale także zadbanie o jak najlepsze wykorzystanie wolnej przestrzeni w małych, czy też dużych kuchniach. W przypadku rozmiarów, rodziny 4-osobowe powinny zastanowić się nad wyborem modeli o średnicy od 80 do 100 cm z możliwością rozkładania. Z kolei jedna osoba lub pary powinny zdecydować się na małe rozmiary do 60 cm z opcją rozkładania, chociażby w ramach większego gotowania, spożywania wspólnie posiłków, czy zaproszenia gości do mieszkania.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie się wyświetlał.